White men's burden   Med CARE i det nordlige Ghana, oktober 2010

White men's burden
Med CARE i det nordlige Ghana, oktober 2010

Status 2010

 

For et par måneder siden fik jeg fra kommunen en stor kuvert, som viste sig at rumme diverse vejledninger og skemaer til udfyldelse. Det var det offentliges velkomst til pensionsalderen. Jeg lagde kuverten i skuffen, og der ligger den endnu! Jeg ved, at det er tosset, men jeg kan simpelt ikke få mig til at erkende, at tiden er kommet. Det er den måske heller ikke helt - endnu!

I årets løb har jeg i forskellige, faglige gøremål besøgt 11 lande i 3 verdensdele og løbende været i kontakt med en masse engagerede, spændende mennesker. Det har atter og atter - ofte på en skrækkelig baggrund - vist hvor privilegerede, vi i Danmark er, og samtidigt hvor meget vi kunne lære, hvis vi var mere åbne over for omverdenen.

ledelsessammenhæng har jeg oplevet en frugtbar vekselvirkning mellem på den ene side det praktiske bestyrelsesarbejde på RUC, i CARE og på Det danske Filminstitut og på den anden side den mere analytiske tilgang i arbejdet på CVL/CBS. Her vandt vi i begyndelsen af året i udbudt konkurrence Finansministeriets forskningsopgave "Fremtidens offentlige lederskab" med 10 mio. kr. samt de ca. 18 mio. kr. i yderligere finansiering vi parallelt har skaffet fra anden side til det 3-4 årige projekt. Dertil kommer formidlingsarbejdet med en række foredrag om ledelse for offentlige og private virksomheder. I arbejdet med et af mine kælebørn, symfoniorkestre, gennemførte jeg i år projekt nr. 7 i rækken, denne gang over tre dage hen over sommeren med Göteborg Opera Orkester. Og så er jeg her lige før årsskiftet blevet formand for Advisory Board, Center for Offentlig Kompetenceudvikling (COK).

medieområdet har jeg mest arbejdet udenlands. Arbejdet i "Editorial Commission" for projektet "Mapping Digital Media - Journalism, Democracy and Values" (Open Society/Soros Foundation) er utroligt spændende. I et to-årigt forløb skal denne interessante problemstilling undersøges i 60 lande i fem verdensdele.  I samme boldgade ligger arbejdet i Europarådets "Ad hoc Advisory Group on Public Service Media Governance", der på beklemmende vis afspejler, hvordan der i mange europæiske lande kortes af på armslængden til public service stationerne.

Det er også blevet til en del med skriveriet. Udover en masse "besserwisser"-kommentarer i Information og DJØF-bladet mm. har jeg bidraget med kapitler til tre antologier (om medier, politik og om det at være bedstefar), se oversigt, og er sammen med den amerikanske professor Gregory Ferrell Lowe efter flere års arbejde blevet færdig med antologien "Small among Giants - Television Broadcasting in Smaller Countries", der i begyndelsen af det nye år udkommer på Nordicon, Göteborg Universitet.

Der er blandt alt dette heldigvis også tid og plads til familielivet. De årlige fjeldvandringer i Norge fortsatte mod nord, i år fra Grotli op gennem Renheimen og ned til Billingen. Vi nåede også en tur til Peru og Argentina og med tre af børnene var jeg i foråret på dykkertur til Sharm el Sheikh (uden hajer). Og så glæder vi os til to yderligere børnebørn i rækken af de fire, vi allerede fornøjes med.
Alt i alt er det for tidligt - synes jeg - at tænke på pensioneringen.
Jeg har ikke tid - og heller ikke lyst! Og det er måske - sammen med behovet for at fortælle alt det ovenstående - et tegn på, at jeg skal se at få lukket kuverten fra kommunen op. 

Retur til forside Klik